Säkerställ din pension i oroliga tider
Hur påverkas min pension av oron på börsen? Vi går med hjälp av vår pensionsekonom Mattias Munter igenom pensionspyramidens olika delar.
Coronaviruset sprider osäkerhet i världen. Ingen vet hur stor nedgången på börsen kan bli.
Det vi däremot vet med säkerhet är att pensionssparande handlar om långsiktighet.
– För dig som är mitt i karriären kommer sannolikt flera recessioner och börsnedgångar att drabba sparandet. Förr eller senare vänder börsen upp och med tjänstepension, regelbundet månadssparande och ränta-på-ränta-effekt har du goda förutsättningar att bygga upp ett bra pensionskapital på sikt, säger Mattias Munter.
Tjänstepensionen
Vårt pensionssparande påverkas på olika sätt av en eventuell lågkonjunktur och nedgång på börsen. Den allmänna pensionen handlar till stor del om den ekonomiska utvecklingen i Sverige, medan tjänstepensionerna till större del styrs av utvecklingen på kapitalmarknaden.
– Många har sin tjänstepension i en fondförsäkring, där aktiefonder såklart får sig en törn i händelse av börsfall. Här gäller det att sprida risken mellan olika tillgångsslag och typer av fonder, säger Mattias Munter.
En annan vanlig placering av tjänstepensionen är traditionell förvaltning, där risken och aktieandelen är lägre. Vad du ska välja beror till stor del på hur aktiv du vill vara.
– Vid traditionell förvaltning placerar våra kapitalförvaltare pengarna i aktier och räntor, men också fastigheter, onoterade bolag och infrastruktur, vilket skapar en robust allvädersportfölj som ska kunna stå emot kortsiktiga svängningar på marknaden.
Med traditionell förvaltning är du dessutom garanterad ett visst belopp när det är dags för utbetalning – det kan bli mer men aldrig mindre än du blivit lovad.
– Traditionell förvaltning är en fantastisk bas för allt långsiktigt sparande, i synnerhet till pensionen, säger Mattias.
Premiepensionen
Som en del av den allmänna pensionen finns premiepensionen, eller PPM som den ofta kallas. För dig som närmar dig pension kommer PPM att utgöra en mindre del av pensionen medan den för yngre kommer att ta större plats i pensionskuvertet. Här finns därmed möjlighet att tåla lite mer risk oavsett ålder.
– Du som tidigare gjort aktiva val, och kanske har byggt upp en specialinriktad portfölj, har möjligen större anledning att se över dina val nu när det svänger kraftigt på börsen.
– Om du inte gjort något aktivt val så får du vara beredd på att sparandet svänger lite extra då förvalsfonden AP7 Såfa har en hävstång som förstärker både upp- och nedgångar för ett globalt börsindex. Under många år har det varit mycket lönsamt för den fonden eftersom framförallt den amerikanska börsen gått starkt och där en svensk sparare dessutom gynnats av en försvagad krona, säger Mattias Munter.
Egna pensionssparandet
Tillfälliga svängningar på börsen går inte att förutse eller påverka, men vad som däremot går att styra över är den egna risknivån. Som med allt sparande handlar det om sparhorisont.
– Se till att din placeringsrisk är anpassad till när du ska ha pengarna och till hur viktiga pengarna är för hur du vill leva ditt liv – antingen nu eller som pensionär. Har man gjort den läxan kan man sova relativt lugnt. Den som har mycket ont i magen av den senaste veckans börsutveckling har möjligen för hög risk, säger Mattias.
Det är viktigt att inte bara spara när börsen går upp, utan att också våga sätta av pengar när marknaden går ned.
– Det är lätt att drabbas av oro och börja sälja när det skakar på börsen. Att försöka tajma marknaden är en strategi som oftast resulterar i känslan av att man som en hund jagar sin egen svans. Regelbundet månadssparande i både upp- och nedgång med en anpassad risknivå är bäst för de flesta.
Ska jag sänka risken när jag närmar mig pensionsåldern?
− Du som börjar närma dig pensionsåldern kanske ska fundera på att minska risken något i ditt sparande. Men inte för mycket. Många stirrar sig blinda på pensionsåldern som målet med sparandet. Men om du parkerar alla pengarna med lägsta möjliga risk när du går i pension, kommer utbetalningarna aldrig att kunna höjas, säger Mattias Munter.
– Det kan var klokt om utbetalningen ska vara i fem år men de stora pensionspengarna ska förvaltas och räcka resten av livet – vilket kan handla om 25 år eller ännu längre. Därför kan det vara vettigt att våga ta en viss risk så att storleken på utbetalningarna får möjlighet att växa lite med åren. Majoriteten av våra kunder har faktiskt omkring 60 procent av sitt pensionskapital i olika typer av risktillgångar (aktier, fastigheter, onoterade bolag, m.m) även under utbetalningsperioden.
Tänk på
En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.
Andra läser om
Så funkar flytträtten och det här ska du tänka på – pensionsekonomens bästa tips
Genom att flytta din pension kan du ta större kontroll över ditt pensionssparande. Maximera potentialen för avkastning ... Läs mer
Efter nya reglerna – mindre lönsamt för pensionen att ha jobbat
Vår senaste rapport visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett ... Läs mer
Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare
Du som är företagare har fram till 31 december att göra avsättningar och avdrag för pensionssparande. – Det är ett ... Läs mer
Snart dags att gå i pension? Här är bra saker att tänka på och 3 fällor att undvika
Genom att optimera pensionsuttagen kan dina totala inkomster under din pensionstid öka. Vår pensionsekonom Mattias ... Läs mer
Sveriges nöjdaste kunder – sju år i rad!
Sveriges pensionskunder har sagt sitt – igen! För sjunde året i rad har vi Sveriges nöjdaste företagskunder i kategorin ... Läs mer