Det händer på marknaden – och så undviker du vanliga sparfällan
Är börsen på väg uppåt? Kommer det ekonomiska läget ljusna? Hur kan man agera som sparare nu? Vår fondförvaltare och allokeringschef Maria Qundos blickar framåt och tipsar om hur du kan tänka, och vad du ska se upp för som sparare.
Maria Qundos är fondförvaltare och allokeringschef på Skandia. I avsnittet av vår podd En påse pengar i videon ovan kan du höra henne berätta mer om placeringsutsikterna och ge sina spartips.
Den senaste tiden har oron för en lågkonjunktur avtagit, och börserna har gått starkt uppåt. Stockholmsbörsen, som var ned med som mest över 30 procent i fjol, har stigit omkring 25 procent sedan i höstas.
– Marknaderna tycks alltmer inställda på en mjuklandning för konjunkturen, konstaterar Maria Qundos i senaste numret av vår marknadsanalys Placeringsutsikter och tillägger:
– Att börsen inte längre tycks se mörka moln vid horisonten är uppmuntrande, men samtidigt är utgångsläget inte problemfritt. Risken finns att lågkonjunkturen bara skjutits på framtiden några kvartal och att börsen inte ser det ännu. Som sparare behöver man vara förberedd på att humöret kan surna snabbt, skriver Maria Qundos.
Trots att utsikterna ser bättre ut idag än för några månader sedan finns också flera utmaningar.
– Kort sagt kommer det behövas lite tur för att USA och euroområdet ska klara sig undan en lågkonjunktur senare i år. Med det sagt bör det betonas att en lågkonjunktur inte behöver vara vare sig djup eller långvarig. Vårt huvudscenario är fortsatt ett milt förlopp. Jämfört med vad som kunde befaras för ett halvår sedan kan det kanske till och med betraktas som en form av mjuklandning, skriver Maria och tillägger:
– Man gör nog bra i att inte bara ryckas med i vinterns börsrally det kan komma en liten nedgång och då är det bra att ha lite torrt krut kvar i form av räntefonder eller kassa, men det gäller också att inte heller bli för rädd för nedgången.
Som sparare känns det ofta svårt att tajma upp och nedgångar. Men det tänket i sig är en vanlig fälla.
– Det är mycket lättare att göra fel än att göra rätt om man är ute efter att tajma börsens upp och nedgångar för det ligger inte i vår natur att tajma marknaden. Så det är så lätt hänt att när börsen gått upp flera år i rad så vill du hoppa på det börståget. Sen när det går ner kraftigt, snabbt och obarmhärtigt så säljer du. Det är instinkten, säger Maria och tillägger:
– Därför är månadssparande en riktigt bra idé. När är det ett bra läge att börja månadsspara? Jämt. Hade du investerat en klumpsumma i januari 2022 som du investerat diversifierat så hade du gått back men om du hade investerat en mindre summa löpande varje månad så hade du fått positiv avkastning. För du hade köpt vid nedgångar. Så genom att månadsspara tar du ner tajmingrisken. Att månadsspara är ett privatekonomiskt mästerverk.
Här är fem viktiga tips till dig som sparare just nu
1) Spara långsiktigt
Risk för bakslag gör att pengar som kan behövas inom kort inte ska vara placerade på aktiemarknaden. Men för den som ska ha pengarna placerade i 5-10 år, kvarstår faktum att aktier är svårslaget och vid den sparhorisonten har tillfälliga bakslag mindre betydelse.
2) Nedgångar kan skapa köpläge
Tänk på att i ett läge där börsen sjunker 10-20 procent från dagens kurser innebär det att vi kan köpa aktier till 10-20 procents lägre pris än idag.
3) Inte fel med räntefonder
Det behöver inte vara fel att ha lite ”torrt krut” i form av till exempel räntefonder i portföljen, då det kan fungera som en krockkudde ifall aktierna går ner.
4) Se över din risknivå
Det är skillnad på tillfälliga bakslag och större, varaktiga nedgångar, och det är omöjligt att avgöra hur en nedgång ska bli när man är mitt inne i den. Därför kan även den med långsiktigt perspektiv behöva fundera igenom vilken risknivå man vill ha i portföljen. Även om aktier har störst avkastningspotential över tid, är det inte givet att en portfölj med enbart aktier passar alla.
5) Fundera över andelen svenska aktier
Valutarörelser kan ha lika stor påverkan på avkastningen som den underliggande börsutvecklingen. När kronan försvagas, så stiger värdet på utländska aktiefonder och när kronan stärks, så drabbas avkastningen negativt.
– Som svensk sparare har man haft en riktigt bra krockkudde i den svenska kronan, för om det blir en börskrasch och den svenska kronan försvagas så dämpas nedgången i utländska värderingar. Ifall kronan stärks måste du som sparare acceptera att valutaeffekten på utländska investeringar blir direkt motsatt. Det är rimligt att fundera på hur stor andel svenska aktier man ska ha i sin portfölj, säger Maria och tillägger:
– Den marknad som är minst känslig för förändringar i växelkurser är vår egen svenska aktiemarknad. Nog för att valutarörelser påverkar företagens intjäning, men vi slipper den direkta påverkan på avkastningen. Det är en av anledningarna till att svenska aktier fortsätter vara intressanta, skriver Maria.
Läs mer
Det finns många saker att väga in för den som ska fatta beslut kring sina investeringar. I vårt senaste Placeringsutsikter kan du läsa djupare resonemang kring utsikterna för konjunkturen och olika placeringar.
Läs senaste PlaceringsutsikterTänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer
Experterna: Har börsåret 2025 mer att ge?
2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. ... Läs mer
Fyra år till med Trump – vad innebär det?
Det amerikanska folket har sagt sitt – Donald Trump blir president i USA och får en andra mandatperiod i Vita huset. ... Läs mer