Rekord på rekord på rekord – kommer börsfesten fortsätta?
Sparåret 2024 har börjat mycket starkt och globala aktiemarknader har nått nya rekordnivåer. Och det finns flera faktorer som talar för fortsatt positivt börshumör på längre sikt. ”Under april har utvecklingen varit skakig, men vi går trots allt mot ljusare tider”, skriver vår makroekonom Seyran Naib i en ny utgåva av Skandias Marknadsbrev.
På löpande band har världens aktiemarknader levererat nya toppnivåer under det första kvartalet, även Stockholmsbörsen har fått sig ett lyft.
– Även om avkastningen från svenska aktier halkat efter något jämfört med andra marknader hittills i år så är återhämtningen sedan i höstas imponerande, menar Seyran Naib
Under april månad har dock börsutvecklingen varit skakig. Signaler om att räntesänkningar från den amerikanska centralbanken Fed kan dröja, i kombination med geopolitisk oro är de främsta orsakerna till turbulensen.
Vad är det som har drivit uppgången?
– Under första kvartalet glädjes börserna av centralbankernas signaler om att räntesänkningar är nära till hands, förhoppningsvis redan i sommar. De signalerna gäller fortsatt för den europeiska centralbanken ECB och Riksbanken, skriver Seyran och fortsätter:
– På senare tid har dock förväntningarna om räntesänkningar från den amerikanska centralbanken Fed skjutits fram till hösten till följd av fortsatt stark arbetsmarknad, tillväxt och något trögrörligare inflationsutveckling. Det har bidragit till det lite surare börshumöret under april månad.
Hur går konjunkturen?
– Det har pratats mycket om en så kallad mjuklandning för den amerikanska ekonomin. Under den senaste månaden har dock marknaden skiftat fokus från ”soft landing” till ”no landing” för den amerikanska ekonomin. Enkelt förklarat kan man säga att en ”no landing” är en situation där ekonomin lyckas undvika både avmattning och recession och i stället fortsätter att växa stabilt, vilket har bekräftats ytterligare av den senaste tidens statistik.
Kommer det att fortsätta?
– Man kan konstatera att det finns flera faktorer som talar för fortsatt positivt börshumör framöver. Inte minst vad gäller lägre inflation och lägre styrräntor i kombination med starka trendsignaler. Ett självspelande piano kan trots allt ge långa konserter även om det är långt ifrån riskfritt, menar Seyran Naib.
Vad finns det för risker framåt?
– Centralbankerna målar upp ett ljusare scenario för både inflation och styrräntan framåt men omvärldsläget osäkert. I Sverige pekar Riksbanken på geopolitisk osäkerhet, högre efterfrågan i omvärlden och en svag svensk krona som potentiella orosmoln, vilket kan sätta käppar i hjulen för planerna om räntesänkningar.
Hur ska jag tänka som sparare?
– Som alltid när det gått lite för starkt ökar risken för en sättning på börserna, åtminstone i det kortare perspektivet. På sina håll börjar dessutom värderingen bli lite väl ansträngd. Blickar vi längre fram finns det, som alltid, gott om saker att oroa sig för och utvecklingen för aktier och fonder kan stundtals bli turbulent.
Ska jag köpa eller sälja?
– Det är nästan omöjligt att tajma upp- och nedgångar och därför är det viktigt att som sparare tänka långsiktigt och ta hänsyn till placeringshorisont. Regelbundet månadssparande brukar historiskt sett vara det bästa sättet att bygga kapital över tid. Pengar som behöver användas inom en snar framtid har inget på börsen att göra. För den som sparar långsiktigt, säg 10 år eller längre, kvarstår det faktum att aktier är svårslaget. Men det är viktigt att se till att risknivån är rätt för dig.
Läs mer om vår syn på marknaden och hur du kan tänka som sparare i senaste upplagan av vårt Marknadsbrev.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Vad kan ett månadssparande ge?
Andra läser om
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer
Experterna: Har börsåret 2025 mer att ge?
2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. ... Läs mer
Fyra år till med Trump – vad innebär det?
Det amerikanska folket har sagt sitt – Donald Trump blir president i USA och får en andra mandatperiod i Vita huset. ... Läs mer