Gå till innehåll

Bästa redskapen mot psykisk ohälsa – 3 tips som hjälper dig att agera i tid

Den 1 juli slopades ersättning för höga sjuklönekostnader. Det ökar pressen på dig som chef att hjälpa de medarbetare som lider av psykisk ohälsa. Här är de tre bästa tipsen som hjälper dig att ta tag i problemen i tid.

Vår hälsoekonom Jenny Wiener har jobbat med hälsofrågor i 26 år. Hennes drivkraft är att göra skillnad för människor, både i det stora och lilla.

Så menar hon att också arbetsgivare måste jobba för att vända trenden med den psykiska ohälsan, den som i dag är orsaken till nära hälften av alla sjukskrivningar i Sverige.

”Det handlar om att bygga en bra kultur, sprida kunskap och bidra till att stötta chefer och medarbetare. Men också om det dagliga mötet, något så enkelt som att bara fråga: ’Hur är läget?’”

Sjuknärvaro ännu dyrare

Är det något som Jenny Wiener vill ändra på så är det inställningen att satsningar på medarbetarnas hälsa är en kostnad.

”I själva verket är det en investering. Verksamheter är alla beroende av medarbetare som mår bra här och nu, men också långsiktigt för att säkerställa en lönsam tillväxt som går hand i hand med medarbetarnas produktivitet. Det man lätt glömmer bort är att medarbetare som inte orkar prestera också är en utgiftspost. Sjuknärvaron är ännu mer kostsam än sjukfrånvaron,” säger hon.

För arbetsgivare är frågan extra aktuell eftersom ersättning för höga sjuklönekostnader slopades från och med 1 juli i år. Därför är det fler chefer och företag som nu funderar över vad som ska göras för att både spara pengar och hjälpa medarbetarna att må bra.

Det som har visat sig mest effektivt för att motverka psykisk ohälsa är det förebyggande hälsoarbetet. Alltså det som handlar om att fånga upp signaler i tid och sätta in insatser innan problemen växt sig stora.

Inte bara släcka bränder

Här har ledarna är viktig roll att spela. I en organisation är cheferna nämligen en av de viktigaste friskfaktorerna, alltså de beståndsdelar som forskning visar bidrar till en fungerande arbetsmiljö där medarbetarna trivs och vill jobba kvar.

Men då gäller det att se på frågan på rätt sätt. Att inte skapa en skiljelinje mellan fysisk och psykisk hälsa.

”Jag tycker inte att man kan dela upp det på det viset eftersom man då missar helheten. Fysisk ohälsa kommer förr eller senare att bli psykisk och tvärtom”, säger Jenny Wiener.

Chefer kan ibland behöva ta strid för att få tillräckligt med tid för att jobba med det förebyggande hälsoarbetet. Annars är risken att de ägnar större delen av arbetstiden åt löpande verksamhet – och att hälsoarbetet reduceras till att släcka bränder.

”En sönderstressad chef med tunnelseende har inte tid att agera innan medarbetare som mår dåligt hamnar i sjukskrivning. Men en chef som jobbar i en organisation med tydliga riktlinjer, där alla vet vart man ska vända sig för att få rätt hjälp i tid, kan göra stor skillnad”, säger Jenny Wiener.

3 tips som ger friskare medarbetare

1. Ha låga trösklar
Gör det enkelt för medarbetarna, så att de vet vart de ska vända sig om de inte mår bra.  Då kan de snabbt få hjälp i stället för att gå till jobbet utan att orka prestera.

2. Se helheten
Undvik en uppdelning mellan fysisk och psykisk hälsa, liksom en mellan arbetsliv och fritid. Allt hänger ihop. Se till att medarbetarna enkelt kan få hjälp, oavsett orsak.

3. Kräv tid och mandat
Chefer behöver utbildning, en fungerade struktur, tid och mandat för att framgångsrikt kunna jobba med förebyggande hälsoarbete. För att få med ledningsgruppen på tåget behövs det ofta pratas om frågan i ekonomiska termer.

Text: Chef Content

 

Vad kostar ohälsa och sjukskrivningar på ditt företag?

Det kan bli kostsamt när en medarbetare, eller du som ägare av ett företag, drabbas av ohälsa. Det är därför viktigt att erbjuda stöd i tid eftersom sjuknärvaro med nedsatt prestation som följd ökar risken för framtida sjukskrivningar.

Räkna med vår hälsokalkylator