Psykologen om återgång till arbetet: ”Var extra mån om dina anställda”
Restriktionerna släpps, och med en ökande vaccinationstakt börjar många företag nu planera för att välkomna sina medarbetare tillbaka till arbetsplatsen. Så hur ska man som chef eller arbetsgivare tänka när det väl är dags att återvända? – Det är viktigt att skynda långsamt för att få till en mjuk övergång, säger Marie Bremberg, psykolog hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Snart ett och ett halvt år där många av oss har arbetat från hemmakontoret. En del har mått bra av det med möjlighet till mer utrymme för att få ihop livspusslet och mer tid över för familj och sig själva. Samtidigt har andra medarbetare en motsatt bild med mindre socialt umgänge och en gnagande avsaknad av rutiner.
– När det är dags att gå tillbaka måste chefer och ledare komma ihåg att medarbetarna inte är en homogen grupp. Alla har upplevt den här tiden på helt olika vis, säger Marie Bremberg.
– Det är en blandad kompott med många olika känslor där en del kommer tycka att det är toppen att återgå till det gamla, slippa äggmackan till lunch och få en bättre ergonomi. Samtidigt som andra kan känna stress, oro och att det inte alls är så kul – och det är helt normalt det också, fortsätter Marie.
Skandia Tjänstepension med Hälsa - bra för företaget och medarbetaren
Hybridmodellen, den stora nöten att knäcka
Att det faktiskt också funkar att arbeta på distans har lett till att det nya normala inte längre är hundra procents närvaro på kontoret under veckans alla dagar. Den stora nöten för arbetsgivare att knäcka blir istället hybridkontoret.
Oavsett när det är dags, och om det gäller två eller fem dagar i veckan på kontoret, är tydlig och rak information till medarbetarna A och O.
– Att vara tydlig och hela tiden berätta om företagets linje, även om exakta svar inte alltid finns, skapar en trygghet hos medarbetarna, säger Marie Bremberg.
– Hybridmodellen är verkligen toppen då variation och omväxling alltid är bra för oss, men den ställer också krav på chefer och ledare i form av att även få de som sitter hemma att känna sig inkluderade under en arbetsdag. Att se till att miljön på arbetsplatsen är trygg, hitta tillbaka till gamla rutiner och skapa nya är ett projekt i sig, så jag vill verkligen understryka vikten av att vara flexibel, våga prova och utvärdera kontinuerligt, fortsätter Marie.
Företagshälsa i fokus - så får du ett friskare företag
”Våga fråga – och stanna kvar vid svaret”
Utöver att skapa nya rutiner och struktur är det vid tillbakagång också viktigt att vara närvarande och lyhörd för att på så vis fånga upp signaler på att en medarbetare inte mår bra.
– Se till att vara extra mån om dina medarbetare och fråga: ”Hej, hur mår du i dag? Hur känns det att vara tillbaka? Får du ihop livspusslet?” – och stanna också kvar vid svaret, säger Marie Bremberg.
– Fråga ofta och följ löpande upp. Ju snabbare en person som mår dåligt får hjälp desto bättre, fortsätter Marie.
Till vår Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring hos oss ringa för att få hjälp och tidigt stöd för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center och vidare hjälp av psykologer, ergonomer och fysioterapeuter.
Finns det något annat som kan vara bra att tänka på som chef eller ledare?
– Ja, kom ihåg att vara snäll mot dig själv och våga testa dig fram. Du behöver inte alltid ha svar på alla frågor från dina medarbetare. Försök att vara ödmjuk och visualisera en långsam återgång till arbetsplatsen.
– Vi människor tycker om att umgås och samarbeta så det är nog lätt att vi vid tillbakagång blir ivriga och drar igång en massa olika projekt, så var uppmärksam på din egen stress. En stressad chef har svårt att hjälpa sina medarbetare och det är därför viktigt att du även tar hand om dig själv, avslutar Marie Bremberg.
Andra läser också om
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer
Naprapat-Jonas: Här är nyckeln till ett starkare, friskare och lyckligare liv
Vi behöver både stillhet och rörelse för att må och prestera på topp. Och god hälsa omfattar HELA kroppen, där alla ... Läs mer