Sociala relationer a och o för vår hälsa – hemma och på jobbet
Forskningen är tydlig – sociala relationer på jobbet gör underverk för individer och företag. Här är tre nycklar till att bygga en stark kultur och skapa ännu bättre förutsättningar för såväl lönsamhet som kreativitet.
Katarina Blom gästade vår hälsopodd Hur är läget egentligen? Lyssna på hela samtalet i spelaren ovan.
Vad kan vara viktigare för vår hälsa och välmående än kost och fysisk aktivitet? Enligt psykologen och föreläsaren Katarina Blom, författare till boken Tillsammanseffekten, är svaret sociala relationer.
– Man tänker att bara jag som individ fattar rätt beslut, är tillräckligt smart, jobbar tillräckligt hårt och tar det där kalla badet på morgonen, så kommer jag få både en frisk kropp och ett lyckligt liv. Och när jag tittar på forskning så vill jag bara säga nej, nej nej! säger hon i vår hälsopodd Hur är läget egentligen?
Starka effekter
Sociala relationer är ett tacksamt område att börja nysta i för den som vill påverka sitt eget välbefinnande i en positiv riktning, menar Katarina Blom.
– Man har sett sådana oerhört starka effekter! Hur vi har det i våra relationer knyter sig ofta väldigt mycket an med hur vi har det i livet generellt, säger hon och menar att förklaringen går att hitta i evolutionen.
– Vår hjärna prioriterar sociala signaler och social information. Om du inte hade koll på hur du hade det men de andra i gruppen så riskerade du att bli utesluten och dö, så därför så är det otroligt viktigt att vi trivs med till exempel kollegorna på jobbet. Om vi har lite gnissel och relationellt skav med någon så ska det höras högt i hjärnan. Det är inte konstigt om man går och lägger sig på kvällen och ältar och funderar på "varför tittade alla så konstigt på mig på det där mötet" eller något sådant.
Viktigt för vårt samarbete
Det finns starkt forskningsstöd för att vår sociala hälsa är viktig inte bara för att vi ska må bra både mentalt och fysiskt, utan även för att vi ska jobba bra tillsammans.
Goda relationer är bland det viktigaste för vår lycka, vår fysiska hälsa och fungerar som en mental krockkudde i svåra utmaningar. Det gör oss mer motståndskraftiga att hantera svåra förändringar, något som behövs kanske mer än någonsin just nu.
Ohövlighet, att människor aktivt är oartig: ex avbryter, irriterade tongångar, inte bjuder med alla till aktiviteter osv ökar risken för utmattning. Närvaro av småprat, omtanke, vänliga gester, inkludering är viktigt för att vi ska få ökad trivsel, hälsa och produktivitet.
I en tid när kampen om talangerna hårdnar gör en stärkt teamkänsla det lättare att både attrahera och behålla dem.
Så bygg grunden för en riktigt bra arbetsplats – genom att satsa på de sociala relationerna och öva på psykologisk trygghet.
Stärk teamet - öva på psykologisk trygghet
Katarina framhöll vikten av att träna på psykologisk trygghet i teamet. Det handlar om att ge utrymme för att lära av varandra, välkomna att ställa många frågor och att dela misstag eller berätta vad vi har det tufft med.
Det här är något som inte alltid är lätt att få till men som vi kan träna på.
Det gäller att etablera rutiner och metoder för återkoppling mellan kollegorna. Där ni har möjlighet att ställa dumma frågor, berätta vad som är tufft just nu, erbjuda varandra hjälp och ge beröm.
Kartlägg gärna under en vecka vad du gör som stärker den psykologiska tryggheten i teamet:
- Vad har du lärt dig under dagen?
- Finns det något som du kämpar med som du delat med dig av?
- Har du gett någon beröm?
- Har du vågat ställa en fråga fast du var rädd att den var dum?
- Har du erbjudit hjälp till andra?
Diskutera i gruppen:
- När under en vecka har ni tid för att lära er av varandra?
- När berömmer ni varandra? Har ni några rutiner för att uppmärskamma varandras goda insatser?
- När ställer ni alla frågor? Kan ni ha en "dumma frågor"-runda när alla får lufta frågorna man sitter inne med?
- När ber ni om hjälp?
- När får ni chansen att berätta vad ni kämpar med?
Se upp för att tänka att det här tar för mycket tid och prioritera bort det för ett fokus på att leverera – i längden ger det faktiskt mer än vad det tar.
Var heller inte rädd att börja i det lilla: man har också sett i studier att även små sociala interaktioner ger ett återhämtande påslag för oss.
Hälsoslussen
Har dina medarbetare vårdförsäkring eller hälsoförsäkring via jobbet hos oss? Då kan de få hjälp och råd att må bättre, till exempel genom samtalsterapi, sjukgymnastik, ergonomi och yrkeslivsplanering.
Till HälsoslussenFå ett friskare företag
Vi är ensamma i Sverige om vår Hälsokedja – försäkringar och kompletterande tjänster som bidrar till friskare medarbetare och ökad lönsamhet.
Det här får du hos ossAndra läser också om
Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare
Du som är företagare har fram till 31 december att göra avsättningar och avdrag för pensionssparande. – Det är ett ... Läs mer
Chefens hemliga vapen vid rekryteringar
Lön, semesterdagar och friskvårdsbidrag i all ära. Som chef har du ett bortglömt trumfkort på hand vid ... Läs mer
Sveriges nöjdaste kunder – sju år i rad!
Sveriges pensionskunder har sagt sitt – igen! För sjunde året i rad har vi Sveriges nöjdaste företagskunder i kategorin ... Läs mer