Bygg en tryggare framtid - tänk på detta för att ta ut din pension smart
Livslängden ökar, och det påverkar din ekonomi som pensionär. Många ångrar att de tagit ut sin pension för fort. Vi hjälper dig göra kloka val så att du kan få en stabil och trygg ekonomisk framtid – livet ut. "Det gäller att planera för ett långt och aktivt liv", säger vår pensionsekonom Mattias Munter, här är hans tips till dig.
Idag är medellivslängden i Sverige strax över 80 år för män och nästan 85 år för kvinnor. Om utvecklingen fortsätter på samma sätt förväntas genomsnittssvensken bli över 90 år 2041. Något som är goda nyheter, men som också kan ha följdeffekter på ekonomin som pensionär, om man inte är uppmärksam.
– Det finns idag en stor flexibilitet i hur man kan ta ut sin tjänstepension, vilket i grunden är bra. Men att helt på egen hand planera pensionsuttagen kan vara svårt och det finns fallgropar. I grunden handlar det om att planera för ett långt och aktivt liv på ett klokt sätt, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.
Lägg pensionspusslet
En kartläggning från Pensionsmyndigheten visar att 41 procent av de pensionärer som påbörjade uttag av sin pension under 2021 valde en utbetalningstid på tio år eller ännu kortare för huvuddelen av sin tjänstepension. Omkring 11 procent av dessa ångrade sedan att de inte hade valt en längre utbetalningstid.
– En anledning till att en del väljer att plocka ut tjänstepensionen på kort tid kan vara att de underskattar hur många år de ska leva livet som pensionär, hur länge pensionspengarna behöver räcka. För den som fyllt 80 år så har sannolikheten för att få fira sin 100-årsdag också ökat jämfört med när man var 65 år. Det är en viktig faktor att ha med sig när man ska lägga pensionspusslet, säger Mattias Munter och fortsätter:
– Vi kommer att behöva en högre jämnare pension under en längre tid än vad många tänker sig. Det är ju i grunden något positivt. Vi lägger friska år till medellivslängden också, så vi kommer ha möjlighet att göra fler saker, och ha ett jämnare konsumtionsbehov genom hela livet.
Trygghet hela livet
Vilken effekt har då olika uttagsval för plånboken som pensionär? Det kan du läsa om i vår nya rapport "Pensionspusslet". Där räknar vi på hur ekonomin blir för tjänstemän och arbetare i privat sektor samt kommun- och regionanställda om de tar ut sin tjänstepension under hela livet jämfört med på tio år och fem år.
– Att planera så kortsiktigt som att välja att ta ut all tjänstepension på fem eller tio år kan innebära att man under de åren visserligen får ut mer än vad man har vant sig vid som löntagare. Men åren därefter återstår bara den allmänna pensionen, och då kan det bli tufft, förklarar Mattias och fortsätter:
– Väljer man i stället att pengarna ska räcka hela livet så får man en total pension som blir något lägre än vad man hade i inkomst när man jobbade, men man får en ekonomisk trygghet som räcker hela livet.
Läs mer om hur ekonomin kan bli pensionär vid olika val av uttag i vår rapport
Här är Mattias 3 råd för att du ska kunna göra kloka val kring din pension
1. Skaffa överblick och agera i tid
Pensionen är en viktig händelse, så se till att skaffa överblick i god tid. För många består tjänstepensionen av flera olika lösningar – kanske vill du flytta ihop dem eller byta förvaltningsform för någon del, innan utbetalningarna börjar.
– Ju yngre man är desto större möjligheter har man att påverka sin pension, så att man får ett så stort pensionskapital som möjligt när det är dags att planera för uttagen, säger Mattias.
2. Gör en ordentlig plan inför dina uttag
Det finns vissa möjligheter att göra ändringar även efter första utbetalningstillfället, men du har allra stört möjlighet att påverka då. Så ta dig tid att göra en ordentlig plan inför det. Planera för ett långt och aktivt liv! Väljer du en längre utbetalningstid får du kanske en något lägre inkomst än när du jobbade, men du får en ekonomisk trygghet som räcker hela livet.
Vår tjänst Flexibel utbetalning har en unik utbetalningsmodell för fondförsäkring där du själv kan välja att dela upp ditt pensionskapital i flera delar med olika långa utbetalningsperioder.
3. Fundera över efterlevandeskydd
För tjänstepensionen kan du i stor utsträckning påverka vad som ska hända med ditt pensionskapital om du inte blir så gammal. Vill du att dina pensionspengar ska gå till din familj så kan du ofta välja till efterlevandeskydd? Eller, är det ingen som är beroende av pengarna? I så fall kan du välja bort efterlevandeskydd och istället få lite extra för din egen del under utbetalningstiden. Läs mer om återbetalningsskydd här.
Flytta, och samla, din pension hos oss
Flytta din pension till oss – både tjänstepension och privat sparande. Få en bättre överblick och flera extra fördelar:
- Välj vad som passar dig bäst: trygghet eller flexibilitet
- Enkelt att spara hållbart
- Smidigare utbetalning
- Rabatt på bolån
Andra läser om
Så funkar flytträtten och det här ska du tänka på – pensionsekonomens bästa tips
Genom att flytta din pension kan du ta större kontroll över ditt pensionssparande. Maximera potentialen för avkastning ... Läs mer
Efter nya reglerna – mindre lönsamt för pensionen att ha jobbat
Vår senaste rapport visar att det så kallade respektavståndet – skillnaden i pension mellan den som har arbetat ett ... Läs mer
Sista minuten-tips för dig som är egenföretagare
Du som är företagare har fram till 31 december att göra avsättningar och avdrag för pensionssparande. – Det är ett ... Läs mer
Snart dags att gå i pension? Här är bra saker att tänka på och 3 fällor att undvika
Genom att optimera pensionsuttagen kan dina totala inkomster under din pensionstid öka. Vår pensionsekonom Mattias ... Läs mer
Sveriges nöjdaste kunder – sju år i rad!
Sveriges pensionskunder har sagt sitt – igen! För sjunde året i rad har vi Sveriges nöjdaste företagskunder i kategorin ... Läs mer