12 smarta tips för din deklaration
Det är åter deklarationsdags, vilket kan fylla många svenskar med stress. Men deklarationen är egentligen en utmärkt möjlighet att se över sin ekonomi och göra smarta val för framtiden.
Genom att navigera rätt i deklarationsdjungeln kan du på sikt spara många tusenlappar.
Här är 12 poster att hålla koll på:
1. Deklarera i god tid. Känner du att du behöver mer tid kan du begära anstånd. Då slipper du betala en onödig förseningsavgift på 1 250 kronor.
2. Skaffa digital brevlåda och anmäl skattekonto hos Skatteverket för smidig utbetalning av skatteåterbäring.
3. Om du sålt aktier eller fonder under året som inte ligger i ett Investeringssparkonto måste du redovisa din vinst eller förlust på försäljningen. Det står på din deklaration om du har några sådana uppgifter att redovisa.
4. Fördela räntan mellan er. Om ni har bolån eller andra lån ihop så fördelar banken automatiskt räntan lika mellan er. Om en av er tjänar för lite för att kunna utnyttja hela ränteavdraget så fördela om det i deklarationen genom att stryka över det förtryckta beloppet och skriva dit det nya. Kom bara ihåg att ändra avdragsbeloppen i bådas deklarationer.
5. En för stor återbäring är ett dåligt och i princip räntelöst sparande. Om du istället jämkar skatten blir det mer pengar i handen varje månad som kan sparas smartare.
6. Från och med 2017 slopades räntan på Skatteverkets skattekonto. Det är onödigt att ha sina pengar liggande på ett nollräntekonto. Självklart ska man ha en buffert i vardagsekonomin, som helst finns lättåtkomlig på ett sparkonto. Men det handlar snarare om utgifter som kan dyka upp under det närmaste året. För långsiktigt sparande är det viktigt att ge pengarna möjlighet att växa. Då måste du också vara beredd att ta någon form av risk.
7. Avdrag för privat pensionssparande finns som bekant inte längre. Nu finns andra sparformer för pensionen, så som Kapitalförsäkring Traditionell och Kapitalförsäkring Fond.
8. I Skatteverkets app kan du godkänna din deklaration, göra reseavdrag och se hur mycket skatt du ska få tillbaka eller betala. För att få full koll på vilka avdrag du kan ha rätt att göra så har Skatteverket också tagit fram ett Avdragslexikon för privatpersoner.
9. För att få avdrag för rot-eller rutarbete under inkomståret 2018 måste arbete vara utfört senast den 31 januari i år, men vara betalt före årsskiftet 2018/2019. Du kan fördela avdragen inom hushållet. För rotavdrag får du göra avdrag med max 50 000 kr/person, upp till 30 % av arbetskostnaden. För rutavdrag gäller max 25 000 kr/person eller max 50 000 kr för personer över 65 år, och 50 % av arbetskostnaden. Dock räknas rut och rot ihop – och får totalt inte överstiga 50 000 kr per person och år.
10. Tänk på att utnyttja tiden du lägger på deklarationen att parallellt gå igenom din ekonomi. Se det som ett slags bokslut. Månadssparande är ett smart sätt att sprida riskerna. När börsen går ned köper du billigare och förr eller senare har det historiskt sett vänt upp.
11. Om du hyr ut din villa eller fritidshus får du göra avdrag med 20 procent av hyran. För bostadsrätt eller hyresrätt får du göra avdrag för den avgift/hyra du själv betalar.
12. Ta ut din pension på ett smart sätt. Om du snart ska gå i pension kan det vara läge att fundera igenom hur du ska fördela uttagen, eftersom det kan påverka din skatt. I vår guide kan du som är anställd, egenföretagare eller redan pensionär få få hjälp till nästa steg.
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer
Experterna: Har börsåret 2025 mer att ge?
2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. ... Läs mer
Fyra år till med Trump – vad innebär det?
Det amerikanska folket har sagt sitt – Donald Trump blir president i USA och får en andra mandatperiod i Vita huset. ... Läs mer