Inflationssäkra ditt sparande – här är ”lättaste sättet att bli rik”
Efter lång period av glädjeyra, tillväxt och galet låga räntor har det skett ett skifte. Så hur ska man tänka med sitt sparande? Skandias tidigare kapitalförvaltningschef Lars-Göran Orrevall, med 30 år i branschen, ger sina bästa tips.
Kriget i Ukraina och Covid-19 har satt världsekonomin i gungning. Efter flera decennier av stabila priser befinner vi oss i ett helt nytt läge.
– Det är en stor förändring. Inflationsuppgången är inte längre tillfällig, säger Lars-Göran Orrevall i podden ”En påse pengar”.
"Måste se möjligheter"
Ökad inflation tvingar centralbankerna att höja räntan, som i sin tur gör att börserna backar. Det nya läget är utmanande – men inte enbart av ondo.
– Om man bara tittar på alla problem vågar man ingenting man måste se möjligheter också, säger Lars-Göran Orrevall.
– Vi har haft party på marknaden och nu är det dagen efter. Det är en form av tillnyktringsperiod som inte är helt negativ. På lång sikt är det nyttigt med mer normala räntor, menar han.
Det råder ingen tvekan om att vi befinner oss på toppen av en högkonjunktur. Det skriver våra ekonomer i Skandias senaste marknadsbrev (juni 2022). Nästa steg är alltså lågkonjunktur, även om det kan dröja länge innan vi kommer dit. Och om lågkonjunkturer lätt för tankarna till 90-talskrisen och finanskrisen, är sanningen att de ofta är förhållandevis milda.
– Det fungerar som ett reningsbad för ekonomin, så att man blir av med saker som excesser och hög inflation. Det behöver inte vara något som blir så förskräckligt farligt, säger han.
Inflationssäkra portföljen
Skandia Liv är en ”allvädersportfölj” som ska fungera i alla typer av finansiellt klimat. Våra kapitalförvaltare behöver inte enbart köpa publika värdepapper, utan kan sprida riskerna i portföljen till alternativa tillgångar, som direktägda fastigheter, onoterade bolag och infrastruktur.
– En bra portfölj ska klara både hög- och lågkonjunktur men också ha skydd mot stigande inflation. Vi har som mål att ge real avkastning, alltså avkastning efter inflation, så att den som sätter in pengar ska kunna köpa mer prylar eller mer konsumtion när man tar ut pengarna, säger Lars-Göran Orrevall
– Vi kan skapa något som en privatperson inte kan skapa. En portfölj som har samma risk, eller kanske till och med lägre risk och bättre spridning, men som kan ge högre avkastning. Och det är tack vare Skandia Livs långsiktiga uppdrag att förvalta kundernas pengar, säger Lars-Göran Orrevall.
Tips från podden: "Lättaste sättet att bli rik"
Lars-Göran Orrevalls grundtips är att om möjligt hålla sig till sin plan och fortsätta månadspara i både upp- och nedgång. Det är ett smart sätt att bygga upp ett kapital och samtidigt jämna ut börssvängningar över tid.
– Det lättaste sättet att bli rik på finansiella tillgångar, som aktier och fonder, är att äga dem över tid. Det är inte att hålla på att köpa och sälja och försöka tajma in för där hamnar många snett, säger han.
Så har du möjlighet; fortsätt spara även om det blir skakigt på börsen. Fördelen med månadssparande är att även mindre belopp kan bli till stora kapital med tiden och ränta på ränta-effekten. Din tjänstepension är exempel på långsiktigt månadssparande, som med åren kan generera sparkapital på flera miljoner.
Räkna på ditt sparande – vad kan ett månadssparande ge?
Vad det handlar om är att vara införstådd med hur riskbilden förändras och att säkerställa att portföljen är rustad för olika vägar framåt. En balanserad portfölj ska inte ta allt för mycket stryk i ett dåligt scenario, men samtidigt kunna ge avkastning i ett positivt scenario.
– Den stora fördelen om man ska känna sig trygg i sina investeringar är att man kan vara långsiktig. Vårt uppdrag i Skandia är otroligt långsiktigt och då finns det massor av möjligheter, säger Lars-Göran Orrevall.
Tänk på
En placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Överskott från vår kapitalförvaltning fördelas till försäkringen med en återbäringsränta. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. I en försäkring traditionell förvaltning finns dock en garanti när det blir dags för utbetalning, vilket innebär att du inte kan få mindre än vad vi har garanterat dig. Garantin baseras på en viss del av den premie du betalar in. Informationen i artikeln är inte avsedd som rådgivning. Behöver du rådgivning utifrån dina personliga förutsättningar, kontakta gärna en rådgivare.
Andra läser om
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer
Experterna: Har börsåret 2025 mer att ge?
2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. ... Läs mer
Fyra år till med Trump – vad innebär det?
Det amerikanska folket har sagt sitt – Donald Trump blir president i USA och får en andra mandatperiod i Vita huset. ... Läs mer