Ekonomiska gapet – så påverkas det när man får barn
Ekonomisk jämlikhet är viktigt och just nu extra aktuellt med tanke på årets Nobelpris. ”Mammatappet” är ett ord som myntats av Carl Johan von Seth, journalist och författare. Här berättar han mer om hur föräldrars löneutveckling påverkas av familjebildning – och saker att tänka på när man får barn.
Lyssna på avsnittet med Carl Johan von Seth i vår podd En påse pengar ovan.
Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne gick till Claudia Goldin. Hon har forskat om det faktum att det fortfarande finns stora löneskillnader mellan män och kvinnor med samma yrken. Skillnader som uppstår i hög grad i samband med att första barnet föds, har Goldin visat.
Det här är något som även Carl Johan von Seth fördjupade sig i samband med att han skulle bli förälder. Något som så småningom resulterade i boken ”Det ekonomiska könet”.
– Jag träffade forskare och skrev om hur familjebildning påverkar ekonomin och hur samhällsekonomin påverkas av familjebildning och allt det där var ju inte så himla uppmuntrande, säger han i vår podd En påse pengar och tillägger:
– Det som jag lärde mig var hur mycket av mäns och kvinnors ekonomi som påverkas av familjebildning. Hur starka spår det sätter i mäns och kvinnors, framför allt kvinnors, ekonomi för resten av livet, och hur mycket det påverkar jämställdheten och jämlikheten mellan könen.
"Mammatappet"
Den stora ögonöppnaren för honom var något som han döpt till ”Mammatappet”:
– Kvinnors ekonomi trillar ut för ett stup i samband med att de får sitt första barn och inkomsterna återhämtar sig aldrig, säger han.
Kvinnor tjänar ungefär 20% mindre än män i snitt i de nordiska länderna och ungefär två tredjedelar av detta beror på ”Mammatappet”, menar Carl Johan.
– En väldigt stor del av skillnaderna mellan män och kvinnor idag i dom nordiska länderna beror på familjebildning, säger han och påpekar att skillnaden i inkomst sedan även avspelas i pensionen, säger han.
Går att minska skillnaden
Carl Johan poängterar att man som privatperson kan göra saker för att minska skillnaderna. Dels när det kommer till att styra hur mycket varje part ansvarar för barnen och hur mycket man uppoffrar av yrkesliv.
– Det är väl egentligen den enklaste lösningen, även om den inte alltid är så himla enkel, säger han.
Det är bra att tänka igenom alla dimensionerna av ens arbetsliv och fundera på vad det ger för effekter, och om det är som man vill ha det, och om möjligt göra förändringar, framhåller Carl Johan.
– Även inom ett yrke så finns det ju många olika vägar man kan ta, och om man jobbar deltid och så där, säger han och tillägger:
– Men det viktigaste jag tänker att man kan göra som föräldrar, är att prata ihop sig om hur man föreställer sig sitt framtida yrkesliv och sin karriär och hur man vill ha sitt familjeliv. Att göra det ordentligt och försöka förstå varandra, och sedan påminna varandra om vad det är man vill egentligen.
Läs också: Här hittar du 5 tips för en mer jämställd pension
Lyssna på hela poddavsnittet med Carl Johan – och prenumerera gärna på vår podd så att du inte missar nästa spännande avsnitt. Lyssna på Spotify Lyssna på Podcaster Lyssna här på sajten
Vad kan ett månadssparande ge?
Andra läser om
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer
Experterna: Har börsåret 2025 mer att ge?
2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. ... Läs mer
Fyra år till med Trump – vad innebär det?
Det amerikanska folket har sagt sitt – Donald Trump blir president i USA och får en andra mandatperiod i Vita huset. ... Läs mer