Gå till innehåll

Köpa eller sälja bostad först?

Funderar du på att sälja din nuvarande bostad och köpa en ny men vet inte om du ska köpa eller sälja först? Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Det viktigaste är att se över din ekonomi och dina behov och utgå därifrån.

Köpa eller sälja först – hur ska jag tänka?

Hur ser läget ut där du bor och där du vill bo? Är det en rörlig marknad med stor efterfrågan på bostäder kan du köpa innan du säljer. Har du låg belåningsgrad på din nuvarande bostad och letar inom ett specifikt område kan det också löna sig att köpa innan du säljer. 

Om du dock är i behov av rätt köpare, eller om marknaden inte är lika rörlig kan det vara en god idé att sälja innan du köper. Har du hög belåningsgrad och är flexibel inför vart du ska flytta någonstans kan du också fundera på att sälja först. 

Det finns ingen rätt eller fel väg att gå. Det viktigaste är att du ser över din ekonomi och dina behov och tar beslut därifrån. 

Ska jag köpa ny bostad först?

Fördelar med att köpa först

  • Du kan känna dig trygg i att du alltid har någonstans att bo eftersom du inte riskerar att stå utan bostad.
  • Om du köper något nytt först kan du låta den processen ta sin tid. Du behöver inte stressa dig igenom visningar och ta ett förhastat beslut. 
  • Om du köper först kan du ta med dig villkoren på dina bundna lån till din nya bostad. På så sätt slipper du betala ränteskillnadsersättning, förutsatt att du inte byter bank för bolånet.

Nackdelar med att köpa först

  • Du kan stå med två bostäder en tid. Ta höjd för din ekonomi och se till att ditt hushåll klarar dubbla kostnader ett tag.
  • Det är svårt att veta exakt hur mycket du kommer få för försäljningen av din nuvarande bostad, vilket kan avgöra hur mycket du kan lägga i kontantinsats till den nya bostaden. 
  • Om du inte får sålt din nuvarande bostad kan du bli tvungen att dra dig ur ditt köp.

Ska jag sälja min nuvarande bostad först?

Fördelar med att sälja först

  • Om du säljer din nuvarande bostad först har du bättre koll på den exakta kalkylen för din nya bostad.
  • Du behöver inte stressa fram en försäljning eller oroa dig för att du måste ta första bästa bud. 
  • Du slipper risken att behöva betala dubbelt för två bostäder under en tid tills dess att du sålt din nuvarande bostad. 

Nackdelar med att sälja först

  • Du kan behöva stå utan bostad en tid. Se till att ha en tillfällig lösning under tiden. Var ska du bo och var ska du förvara dina saker? 
  • Om du ska sälja först, försök att planera frånträdet långt fram i tiden, så att du har tid att hitta din nya bostad utan att stressa. 
  • Du kan komma att behöva betala ränteskillnadsersättning för att lösa dina bundna lån om du flyttar ut ur din nuvarande bostad innan du flyttar in i din nya.

Bra att tänka på när du ska sälja din bostad

Ta del av guiden för 8 tips om vägen till att sälja en bostad. 

  • Undersök tidigare försäljningar i ditt område på t.ex. Hemnet. Titta också på vad motsvarande bostäder har för utgångspris just nu, och hur budgivningarna går.

  • Om du inte vill sälja innan du köper – se till att allt är klart med mäklare, fotografering, beskrivning av bostaden, besiktning och annat innan du börjar gå på visningar. Då går det snabbare att få ut din nuvarande bostad till försäljning när du väl hittad en ny bostad.

    …eller sälj innan du börjar leta nytt

    Om du säljer först finns risken att du måste flytta innan du hittat en ny bostad. Fördelen är att du vet exakt hur mycket pengar du har att lägga på din nya bostad.

  • När du planerar att sälja din bostad, börja med att kolla hur ditt bolån är upplagt. Om du har bundit någon del av lånet, och bindningstiden inte hinner gå ut innan du säljer, behöver du undersöka dina alternativ.

    • Fråga banken om du kan behålla lånet och byta säkerhet till din nya bostad.
    • Undersök vad det kommer kosta dig i ränteskillnadsersättning att lösa lånet innan bindningstiden är slut.

    På Konsumenternas kan du räkna ut hur mycket ränteskillnadsersättning du kan behöva betala om du löser ett lån innan bindningstiden gått ut.

  • Vissa väljer att sälja bostad privat, utan mäklare, men det kräver mycket tid och kunskap att själv ta hand om allt från annonsering och visning, till budgivning och kontraktsskrivning för att se till att allt går rätt till.

    Det tryggaste och enklaste är att anlita en mäklare. Mäklare tar olika mycket betalt för sina tjänster, och det ingår olika saker i olika avtal. Därför behöver du fundera på vad som är viktigast för dig, innan du skriver avtal med en mäklare.

    Alla godkända mäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen, FMI. Kontrollera att den mäklare du vill anlita finns med i deras register.

    Innan du skriver avtal, stäm av med mäklaren vad som händer om bostaden inte blir såld under avtalstiden, och vilken rätt du har att lämna uppdraget till en annan mäklare.

  • För att ditt hem ska göra ett så gott intryck som möjligt behöver du fräscha upp det inför fotografering och visning. Fixa sådant som är trasigt eller hänger löst och rensa bort privata saker som foton, kläder, leksaker och hygienartiklar.

    Städa ordentligt. Även i skåp, lådor och eventuell trädgård. Skapa ett hemtrevligt intryck, och lägg till belysning om det känns mörkt. Ta ut soporna, rensa avloppen och vädra inför visningen.

  • Efter visningarna tar mäklaren kontakt med spekulanterna och håller ordning på de bud som kommer in – tills det bara finns en spekulant kvar i budgivningen. Förhoppningsvis har priset då kommit upp i en nivå som du känner dig nöjd med. Om inte – diskutera med mäklaren hur ni bäst går vidare.

    Om det kommer in bud redan innan visningen, diskutera med mäklaren hur du ska ställa dig till det. Är du mån om att sälja snabbt kan det vara en fördel att tacka ja. Är det däremot viktigare att maximera priset, kan det vara idé att ha is i magen, framför allt om budet ligger långt ifrån det försäljningspris du hade hoppats på.

  • När det finns en köpare behöver ni skriva ett köpekontrakt. Efter det ska köparen betala handpenning för att garantera affären, antingen till mäklaren eller direkt till dig. Det vanligaste är att mäklaren tar hand om handpenningen tills tillträdet är klart, och att en del av den går till mäklararens arvode. Handpenningen brukar vara 10 % av den totala köpesumman.

  • Köparen köper bostaden i det skick den är i när köpekontraktet eller överlåtelseavtalet skrivs under, och har ett stort ansvar att undersöka bostaden noggrant innan köpet. Om du säljer ett hus kan du därför behöva vänta med kontraktsskrivningen tills köparen har genomfört en besiktning.

    Du som säljare har inte ansvar för fel som köparen haft en chans att upptäcka.

    De fall där du som säljare blir ansvarig är om du känt till fel som du inte informerat köparen om. Det gäller framför allt stora fel och brister, som köparen rimligtvis borde informerats om.

Överbryggningslån

Överbryggningslån är ett tillfälligt lån som du kan behöva om du tillträder ditt nya boende innan du sålt det gamla. 

Läs mer om överbryggningslån

Pantbrev och lagfart

När du ska köpa villa eller fritidshus behöver du ansöka om pantbrev och lagfart. Vi hjälper dig med beställningen. 

Läs mer om pantbrev och lagfart

Transparent bolån med låg och färdigförhandlad ränta

  • Garanterad rabatt på räntan utan förhandling
  • Se din ränta direkt i bolånekalkylen
  • Låna upp till 85 % av bostadens värde
Läs mer om bolån