Valet 2022
Vi tycker att det behövs mer fokus på en av valrörelsens viktigaste frågor – pensionerna, och hur vi får tillräckligt mycket i vår framtida plånbok.
Därför samlade vi alla partier till valets stora pensionsdebatt i Almedalen, stod värdar för Äldreriksdagen, kartlade partiernas pensionspolitik – och du hittar allt detta nedan.
Tycker du också att pension är en avgörande fråga? Ta hjälp av vår valspecial!
Din guide till pensionspolitiken
Pension är en av valrörelsens viktigaste frågor. Så här svarar partierna i vår enkät.
Skandia värd för valrörelsens stora debatt om äldrefrågor
Tisdag den 23 augusti genomfördes valrörelsens kanske viktigaste debatt om äldrefrågor, denna gång i Skandias lokaler. Debatten samlade partiledare och talespersoner för alla de åtta riksdagspartierna som tillsammans diskuterar frågor som rör pension, äldreomsorg och ålderism.
Äldreriksdagen genomfördes 2022 för tredje året i rad och är ett samarbete mellan pensionärsorganisationerna PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna, tillsammans med nyhetssajten News55.se. I 2022 års debatt möttes Lena Hallengren (S), Camilla Waltersson Grönvall (M), Oscar Sjöstedt (SD), Martin Ådahl (C), Nooshi Dadgostar (V), Ebba Busch (KD), Mats Persson (L) och Per Bolund (MP) för att debattera valrörelsens viktigaste frågor för de som fyllt 65.
Talare i Äldreriksdagen är även Ylva Thörn, vice ordförande för PRO, Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna och Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna. Sverker Olofsson, tidigare programledare på SVT, är moderator.
Den stora penionsdebatten i Almedalen
För första gången på decennier är pensionerna i svenska folkets blickfång under ett valår. I centrum för debatten finns förslag från flera håll om att höja pensionerna. Men hur ska det gå till? Hur högt upp i åldrarna är det rimligt att vi ska arbeta? Har pensionsgruppen spelat ut sin roll?
Se de ekonomisk-politiska talespersonerna för riksdagens partier drabba samman i en debatt om en av valrörelsens stora frågor, pensionerna.
Vårt förslag: Allemanspension
Fler ska få 80 procent av lönen i pension. Det är målet med ett politiskt förslag från Skandia – Allemanspension – som ska underlätta för eget pensionssparande.
– Det behövs en ny smart sparform som gynnar både pensionsspararna och samhället, säger vår pensionsekonom Mattias Munter.
Rapport: Så här kan fler unga köpa sin första lägenhet
För unga vuxna är det svårt att köpa en egen lägenhet med bolånetak, amortering och bankernas kalkylränta. I vår rapport Amorteringstrappa – en lösning för unga vuxnas etablering på bostadsmarknaden visar vi hur justeringar i amorteringskraven skulle ge fler unga i karriären möjlighet att köpa en egen första lägenhet. Det handlar om att sänka amorteringskraven för unga och sedan öka kraven succesivt med åldern, för att ge fler unga chansen att komma in på bostadsmarknaden.