Så kan du som chef minska kostnaderna för sjukskrivningar
65 miljarder kronor. Så mycket förlorar Sverige på sjukskrivningar i år, enligt vår nya rapport. Men genom tidiga satsningar och förebyggande åtgärder kan både samhället och alla företag spara stora summor varje år. Här är några tips till dig som är arbetsgivare eller chef.
För fjärde året i rad har vi på Skandia undersökt samhällsförlusten av längre sjukskrivningar. Sedan vår första rapport har kostnaderna i Sverige ökat från 59 till 65 miljarder.
– Om vi flyttar fokus till förebyggande och rehabiliterande insatser kan vi få bukt med stora delar av problemen. Tillsammans med våra kunder har vi kunnat minskat sjukfrånvaron bland våra kundföretag med 60 procent på 14 år, säger vår hälsostrateg Kristina Hagström.
Lyhörd som chef
Till Skandias Hälsosluss kan alla chefer och medarbetare som har tjänstepension med hälsoförsäkring hos oss vända sig. Här får du hjälp och stöd för att på ett tidigt stadie undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning.
– Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos vår samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.
Du som chef kan vid medgivande dessutom få hjälp kring hur du kan stötta medarbetaren till en långsiktigt hållbar arbetssituation. Cajsa Kaarme pekar på vikten att som chef vara lyhörd och se tidiga tecken på ohälsa.
– När många jobbar på distans kan det vara svårare att upptäcka det. Därför är det viktigt att ta sig tid för videosamtal och inte bara fokusera på prestationen utan även på måendet i samtalet, säger hon.
Viktig förebild
I vår nya Novus-undersökning uppger var tredje arbetstagare att de saknar tillräckligt stöd från sin arbetsgivare när det gäller deras mentala välmående. Samtidigt upplever nästan en femtedel av dem som arbetar hemifrån i coronatider att deras arbetsgivare inte ger tillräckligt stöd.
Det bästa du som chef och kollega kan göra om du är orolig för någon är enligt Cajsa Kaarme att ställa frågan rakt ut: ”hur mår du, egentligen?”. Då visar du att du bryr dig.
– Ibland är folk för stressade för att själv kunna se vad de behöver hjälp med och då behöver man få hjälp med att prioritera eller tillfälligt ta bort arbetsuppgifter. Under perioder när en medarbetare mår dåligt går det inte att avkräva samma prestation som vanlig. Det kan såklart vara frustrerande för chefen. Om arbetsgivaren kan se det som en investering, det vill säga att ge medarbetaren lugn att göra de uppgifter hen klarar av just nu, får företaget tillbaka det långsiktigt, säger hon.
Lönsam investering
Som chef behöver du prioritera medarbetarnas välmående. Mår de bra presterar de bättre och du minskar risken för sjukskrivningar. Långsiktigt handlar det bland annat om att skapa en kultur där medarbetarna har respekt och tillit för varandra. Då känner man sig trygg i att berätta om något är svårt och man vågar fråga en kollega som inte verkar må bra.
Enligt Gunnel Edström, legitimerad psykolog hos Sophiahemmet Rehab Center, är företagets ledning en viktig förebild och ofta sätts oskrivna regler utifrån hur chefen agerar.
– Det går att jämföra med relationen mellan föräldrar och barn; barn gör inte som föräldrar säger utan som de gör. Detsamma gäller chefer och anställda. Tar chefen ansvar för sin hälsa och arbetar på ett hållbart sätt ökar chansen att övriga gör likadant, säger hon.
Andra läser också om
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer
Naprapat-Jonas: Här är nyckeln till ett starkare, friskare och lyckligare liv
Vi behöver både stillhet och rörelse för att må och prestera på topp. Och god hälsa omfattar HELA kroppen, där alla ... Läs mer