Tänk kreativt! Expertens 5 tips för hemmaträning
Hur kan du som medarbetare följa instruktioner om hemmaarbete och social distansering och samtidigt upprätthålla en regelbunden träningsrutin? Genom att vara kreativ!
Att arbeta hemifrån längre perioder i sträck kan få den mest luttrade vardagsmotionären att tappa orken.
Gymmen är stängda och loppen inställda. Simhallarna är kanske öppna, men känns inte lika attraktiva. Ingen vardagsmotion till och från jobbet. Så vad kan vi göra åt detta?
Enligt Örjan Ekblom, docent hos vår samarbetspartner Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH – Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, fysisk aktivitet och hälsa – lägger vi inte ens märke till många aktiviteter som sker dagligen under en normal jobbvecka.
–Då tänker vi heller inte på när de försvinner. Till och med att åka bil till jobbet innebär en del aktivitet, för att inte tala om kommunal pendling eller fysisk aktiv pendling, säger han.
Fler steg
Om du vaknar hemma, äter frukost, lunch och middag hemma, arbetar och umgås, går det att klara sig på långt under 1000 steg per dag. För att komma upp i mer normala nivåer behöver vi vara kreativa – men också strukturerade.
– Planera in regelbundna pauser i kalendern oavsett om det är en morgonpromenad, ett snabbt varv runt kvarteret eller springa ut och hämta posten. Allt detta kommer att vara utmärkta sätt för att öka antalet steg när du jobbar hemma. Många ”vinner” tid på att inte behöva pendla, något som kan frigöra tid för aktivitet, säger Örjan Ekblom.
Att röra på sig kan vara en välbehövlig ”egentidsfaktor”, men kanske viktigaste skälet till att komma igång med sin hemmaträning är att det har en skyddande effekt på vår fysiska och psykiska hälsa.
– Det förebygger en rad sjukdomar men kan också göra underverk för att lindra oro, nedstämdhet och stress, något som kan vara avgörande för hur du mår och klarar av den nya situationen. Kom ihåg att du behöver röra på dig! Allt för mycket stillasittande på grund av coronavirusets effekter på samhället kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan, säger Örjan.
Utmana kollegor
Om din arbetsplats använder en social plattform som t ex Teams, kan du skapa ett team med dina kollegor där ni kan dela alla onlinepass, virtuella yogakurser eller övningar som ni har genomfört. Uppmana alla att skicka in bilder och videor på kreativa träningspass, det kommer att uppmuntra till en högre aktivitetsnivå.
Har ditt företag försäkringar inom Hälsokedjan hos Skandia och därmed kostnadsfri tillgång till en hälsoapp. Kan du starta en utmaning för att motivera dig själv och dina kollegor att vara aktiva, motiverade och friska under tiden av isolering.
– Välbefinnande utmaningar ger enorma fördelar för alla; teamwork, samarbete, social anknytning och viktigast av allt, friska medarbetare. Det finns många sätt att röra på sig när man jobbar hemifrån. Du kommer att bli förvånad över hur många gratis träningspass som finns tillgängliga online och inte involverar någon gymutrustning. Men det gäller att tänka lite nytt, säger Örjan Ekblom.
Expertens tips till dig som jobbar hemma
- Starta med aktivitetsformer som du känner är hållbara. Vill du kan du ju såklart justera eller utveckla din aktivitet under tiden.
- Lika viktigt som att kunna jobba hemma är det att inte jobba hemma. Se till att i möjligaste mån göra rent och ta bort jobbrelaterade papper och datorer efter arbetsdagens slut så att du blir ledig och kan återhämta dig. Man måste vila för att kunna vara uthållig på jobbet.
- Se till att ”gå till jobbet” fastän du jobbar hemma. Ta på dig kläder och ta en 20-30 min promenad på morgonen och kom (tillbaka) till jobb-hemmet. Dels får du lite aktivitet och dels tid för den ”normala” mentala omställningen och förberedelsen för att komma till jobbet. Gör samma sak på eftermiddagen för att ”promenera hem”.
- Ta en lunchtur på cykel. Du tar dig en bra bit på kort tid och får lite nya vyer.
- Utmana dina kollegor på Teams eller ring upp en kompis och ta promenaden eller hemmapasset ”tillsammans”.
Andra läser också om
5 psykologtips: Så undviker du stress inför julen
Året börjar närma sig sitt slut och julen är snart här. För många är det här en tid då man vill känna glädje och ... Läs mer
Socialministern: Jag gillar inte uttrycket ”ladda batterierna”
Vi behöver arbeta mer för att öka välmåendet och förebygga ohälsa i samhället och på arbetsplatser. Det säger ... Läs mer
Naprapat-Jonas: Här är nyckeln till ett starkare, friskare och lyckligare liv
Vi behöver både stillhet och rörelse för att må och prestera på topp. Och god hälsa omfattar HELA kroppen, där alla ... Läs mer