Fortsatt dramatik – så kan du tänka som sparare
Det har varit en dramatisk utveckling på världens aktiemarknader i år. Och risken är stor att det fortsätter. – Du behöver ha acceptans för att börsen lika gärna kan ta igen årets nedgång och sluta året på plus som att den går ner ytterligare 10 procent eller mer, skriver våra ekonomer i Skandias Marknadsbrev för april.
Världen förändras snabbt.
I början av året såg utsikterna fortfarande bra ut, ekonomiskt sett. Men utvecklingen under första kvartalet innebär en tydlig försämring. Händelseutvecklingen i Ukraina är en mänsklig tragedi, där de politiska, sociala och ekonomiska följderna är svåra att överblicka.
– Sammantaget har miljön för aktier blivit mer utmanande. För den individuella spararen handlar det om att vara inställd på att den svängiga börsutvecklingen kommer fortsätta, skriver våra ekonomer.
Så står sig Skandia Liv i turbulenta tider
Tvåsiffriga svängningar
När läget var som mest osäkert, för någon månad sedan, var vårt generella råd att sitta still i båten och inte ta förhastade beslut. Anledningen är att man lätt gör ogenomtänkta förändringar i portföljen när det stormar på börsen. Ingen kunde då veta ifall nedgångarna skulle fortsätta eller om börserna skulle vända upp. Den här gången blev det dock det sistnämnda.
– Men i och med de tvära humörskiften vi har sett hittills i år, kan naturligtvis de senaste veckornas återhämtning raderas ut snabbt. Redan under årets första tre månader har börsen hunnit med tvåsiffriga rörelser både uppåt och nedåt. Vi ser det som sannolikt med ytterligare tvåsiffriga svängningar, skriver ekonomerna i Marknadsbrevet.
Förhastade beslut
Det traditionella rådet till sparare när det är oroligt på börsen brukar vara att inte ta förhastade beslut. Risken är stor att man rycks med i rådande stämning och gör ogenomtänkta förändringar i portföljen. Dessutom brukar tanken på att sälja sina aktier eller fonder ofta dyka upp först efter att börsen redan har gått ner en hel del.
– Investeringar i aktier och fonder bör alltid ses på lång sikt. Ju längre tid du planerar att ha dina pengar placerade, desto större svängningar tål portföljen. Samtidigt är det aldrig för sent att se över risknivån i portföljen. Om nedgångarna känns mycket besvärliga och har skapat en oro för den personliga ekonomin behöver det inte vara fel att minska på andelen aktiefonder, säger Johan Lundqvist, ekonom och en av författarna till Skandias Marknadsbrev.
Läs senaste Marknadsbrevet här!
Tänk på
Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.
Andra läser om
Så mycket lägre blir skatten på kapitalförsäkring och ISK 2025
Skatten på kapitalförsäkring och investeringssparkonto (ISK) sänks nästa år efter Riksgäldens beslut om ... Läs mer
Experterna: Har börsåret 2025 mer att ge?
2024 har präglats av svängningar på aktiemarknaden, räntesänkningar från centralbankerna och ett omvälvande USA-val. ... Läs mer
Fyra år till med Trump – vad innebär det?
Det amerikanska folket har sagt sitt – Donald Trump blir president i USA och får en andra mandatperiod i Vita huset. ... Läs mer